Contrast
Шрифт
Головна Новини
Лептоспіроз – проблема сьогодення!
Назад
Лептоспіроз – проблема сьогодення!
25.07.2024

Лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, яке супроводжується гарячкою, загальною інтоксикацією, жовтяницею, ураженням печінки, кровоносних капілярів, нервової системи, ускладнюється геморагічним синдромом і нирковою недостатністю.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), лептоспіроз належить до найпоширеніших природно-осередкових захворювань у всьому світі, характеризується тяжким перебігом і високим відсотком летальності. Проблема лептоспірозу в Україні набуває все більшого значення. 

Щороку хвороба реєструється на всіх адміністративних територіях України, і Рівненщина не є виключенням. За останні 2 місяці в області зареєстровано 5 лабораторно-підтверджених випадків лептоспірозу, зокрема 2 у мешканців м.Рівне. 

Підвищений рівень захворюваності припадає на червень-вересень, що зумовлено активним відпочинком населення на природі, купальним сезоном, риболовлею.

Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, ураження печінки, менінгіту (запалення мембрани навколо головного і спинного мозку) чи навіть смерті.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше - гризунів.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у заражених водоймах, при контакті із інфікованими тваринами. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті.

Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. До того ж, часом захворювання може протікати безсимптомно.

Лептоспіроз лікують антибіотиками. Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою - зверніться до лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше.

Щоб вберегти себе та близьких від інфекції, необхідно пам’ятати:

  • купатись слід у спеціально відведених місцях, заражаються лептоспірозом найчастіше у закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних;
  • не купатися у водоймищах та річках, якщо на шкірі та слизових оболонках є рани, подряпини, місця запалення;
  • не ходити босоніж у заболочених місцевостях;
  • не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених джерел;
  • ретельно мити та обдавати окропом фрукти та овочі;
  • не вживати овочі та фрукти (особливо якщо вони зберігалися в коморах та підвалах) з ознаками пошкодження їх тваринами.
  • захищати джерела питної води та харчові продукти від доступу гризунів;
  • не вживати м’яса хворих на лептоспіроз тварин;
  • дотримуватись правил особистої гігієни під час догляду за худобою – регулярно мити руки, використовувати засоби захисту (спецодяг, гумові чоботи, рукавички);
  • перед вживанням або приготуванням їжі необхідно мити руки з милом.

У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день збільшує ризик розвитку ускладнень, тому при високій температурі тіла, найменшій підозрі на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря!

Продовжуючи користуватися цим сайтом, ви даєте згоду на використання файлів cookie .