Гострі кишкові інфекції
Гострі кишкові інфекції – велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Найпоширеніші - дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротовірусна та ентеровірусні інфекції.
В організм збудники потрапляють разом з їжею, водою, брудними руками, з неякісно промитих овочів, зелені, фруктів, ягід, молочної продукції, м’яса тощо. При сальмонельозі – з сирих або недостатньо термічно оброблених яєць, м’яса птиці тощо.
Основні симптоми: підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея, біль у животі.
Правила профілактики:
- мийте руки перед та в процесі приготування страв, перед вживанням їжі
- мийте руки після відвідування туалету
- тримайте завжди в чистоті місце приготування та вживання їжі
- уважно вибирайте харчові продукти (термін придатності, правильність зберігання, незнайомі гриби, ягоди тощо)
- ретельно готуйте їжу – багато сирих продуктів (м’ясо, молоко, яйця, морепродукти) часто забруднені мікробами, що гинуть при t не нижче 700
- вживайте їжу одразу після приготування (зберігайте виготовлену страву без холоду не більше 2-х годин після приготування)
- заздалегідь приготовлену їжу перед вживанням ретельно підігрівайте (температура в товщі їжі повинна бути не менше 700)
- не допускайте до кухні, їжі мух, комах, гризунів, ведіть боротьбу з ними
- для пиття та приготування їжі використовуйте воду тільки з перевірених централізованих джерел або питну бутильовану
- для купання користуйтесь лише офіційно дозволеними пляжами
Ботулізм - гостре токсичне інфекційне захворювання, яке викликає токсин бактерії клостридії ботуліну, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма хвороби може призвести до смерті.
Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання забруднених клостридіями фруктів, овочів, риби, неправильно консервованих продуктів. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви. Найчастіше збудник ботулізму буває в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру.
В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в'яленої риби.
Профілактика ботулізму:
- ретельне дотримуватись технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса, якісно вимивати залишки піску, землі
- не вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована, збіг термін придатності
- перед вживанням консерви прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин
- не варто купувати у приватних осіб в’ялену, копчену, солону та консервовану рибу приготовлену в домашніх умовах.
Відділ інфекційного контролю ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області»

ДУ "Східне територіальне медичне об'єднання Міністерства внутрішніх справ України"
ДУ "Східне територіальне медичне об'єднання Міністерства внутрішніх справ України"
ДУ "Територіальне медичне об'єднання Міністерства внутрішніх справ України по Луганській області"