Назад

Отруєння грибами: профілактика і перша допомога

Зображення для новини Отруєння грибами: профілактика і перша допомога
ДУ "Територіальне медичне об'єднання Міністерства внутрішніх справ України по Чернігівській області"
Зображення піктограми дати створення
25.06.2025

Щороку сотні людей потрапляють до лікарень або навіть гинуть, через отруєння грибами. Гриб, яким труяться найчастіше — бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками. Та не лише бліда поганка становить небезпеку.  Із 2000 видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. 

Прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами: 

  1. Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  3. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від їх споживання.
  4. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
  5. Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  6. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  7. Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
  8. Ніколи не куштуйте сирі гриби.
  9. Вдома ще раз ретельно перевіряйте гриби, усі сумнівні слід викинути.
  10.  Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  11.  Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  12.  Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Не рекомендовано вживати гриби, навіть якщо ви впевнені у їх якості і безпеці:

  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям літнього віку.

Симптоми отруєння грибами:

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. 

Основні ознаками отруєння грибами:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль в животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Якщо у вас з’вився хоча б один із цих симптомів - негайно зверніться за медичною допомогою!

  1. Терміново телефонуйте «103».

    2. Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).  

    3. До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму. 

    4. Пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

    5. Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

    6. Ніколи не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно.

    7. Обов’язково зберігайте залишки грибів або грибних страв, тому що їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.