Контраст
Шрифт
Головна Новини
Захворюваність на COVID-19. Новий штам
Назад
Захворюваність на COVID-19. Новий штам
12.08.2024

Гостра респіраторна хвороба COVID-19 передається повітряно-крапельним шляхом. Попри те, що і більшості випадків це захворювання перебігає як звичайна “застуда”, воно може призводити до тяжких ускладнень та інвалідизації. Найбільш небезпечною ця хвороба є для груп медичного ризику, літніх людей, вагітних.

В Україні нині функціонує 10 субваріантів штаму Omicron, новий – це FLIRT. За інформацією Міністерства охорони здоров’я, підтверджені три його випадки: два у Києві і один в Івано-Франківській області.

Хвороба нікуди не зникла і залишається небезпечною для життя (особливо – людей із груп ризику). Водночас щеплення проти COVID-19, які знижують ризик тяжкого перебігу захворювання та його ускладнень – безоплатні для кожного українця. 

Загальні рекомендації щодо профілактики COVID-19:

  • мити руки з милом протягом не менш, ніж 20 секунд;
  • не торкатися брудними руками очей, носа та рота;
  • якщо захворіли - залишитися вдома;
  • потрібно чхати та кашляти прикриваючи рот, ніс серветками;
  • регулярно провітрювати приміщення;
  • з великою групою людей тримати дистанцію в 1,5 метри, особливо з тими, хто має симптоми респіраторного захворювання;
  • при використанні медичної маски дотримуватися: щоб вона прикривала ніс та рот; змінювати, щойно вона стала вологою; не можна чіпати зовнішню частину маски руками; якщо доторкнулися, помити руки з милом чи обробити спиртовмісним антисептиком; не можна використовувати маску повторно; не можна використовувати марлеві маски, вони не забезпечують належного рівня захисту; знімати маску: не торкатися до її зовнішньої поверхні — знімати маску за гумки, згорнути і викинути у смітник.
  • дбати про гігієну рук, приміщення, а також речей, якими найчастіше користуєтеся (наприклад, мобільного телефону та комп’ютера, тощо);
  • уникати рукостискання та поцілунків при зустрічі з друзями, колегами, знайомими, сусідами тощо.

Протягом останніх 2-х тижнів зареєстровано відповідно 2 і 7 нових лабораторно підтверджених випадків COVID-19 при зверненні обслуговуючого контингенту за медичною допомогою до лікарні (з поліклінікою) ДУ «ТМО МВС України по Кіровоградській області».

За перших симптомів COVID-19 (температура, слабкість, ломота у мʼязах, втрата смаку або нюху, поява сухого кашлю, задишка) зверніться своєчасно до лікарів, які проконсультують та за потреби скерують на дообстеження. 

Попередньо можливо записатися на прийом до лікарів: (0522) 55-70-66, 050-539-46-99 або https://health.mvs.gov.ua/kropyvnytskyi/doctors?page=1 

 

Бережіть своє здоров'я!

Продовжуючи користуватися цим сайтом, ви даєте згоду на використання файлів cookie .