Контраст
Шрифт
Головна Новини
ВООЗ: ЛІКУВАННЯ ГІПЕРТОНІЇ МОЖЕ ЗАПОБІГТИ 76 МЛН С...
Назад
ВООЗ: ЛІКУВАННЯ ГІПЕРТОНІЇ МОЖЕ ЗАПОБІГТИ 76 МЛН СМЕРТЕЙ ДО 2050 РОКУ
17.05.2024

    Про небезпечні наслідки високого кров’яного тиску йдеться у новій доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я. Організація визначає цей стан як один із провідних факторів ризику смерті та інвалідності у світі.
    Опублікований перший звіт ВООЗ про глобальний вплив високого кров’яного тиску, також відомого як гіпертонія. Він містить рекомендації щодо способів боротьби з “тихим вбивцею”.
    Відповідно до звіту, гіпертонія класифікується як показник артеріального тиску 140/90 мм рт. ст. або вище. Вона вражає одного з трьох дорослих у світі. Це зазвичай призводить до низки інших проблем зі здоров’ям, включаючи інсульт, серцевий напад, серцеву недостатність і пошкодження нирок.
    “Артеріальну гіпертензію можна ефективно контролювати за допомогою простих недорогих схем лікування. І все ж, лише кожна п’ята людина з гіпертонією контролює її”, — зазначив генеральний директор ВООЗ доктор Тедрос Гебреєсус.
    Країни з високими показниками людей, схильних до гіпертонії чи вже хворих, такі як Канада та Південна Корея, запровадили комплексні національні програми лікування гіпертонії. І, згідно з даними ВООЗ, обидві країни мають показник, вищий за 50% людей, які успішно контролюють артеріальний тиск у дорослих з гіпертонією.
    Збільшення кількості людей, які ефективно лікуються від гіпертонії, до рівнів, що спостерігаються в країнах з високими показниками, могло б запобігти 76 мільйонам смертей до 2050 року, кажуть у ВООЗ.
    Ці профілактичні заходи включають здорове харчування, підтримку нормальної ваги, відмову від алкоголю та тютюну та регулярні фізичні вправи, йдеться у звіті. Ці стратегії слід впроваджувати, приміром, у школах та офісах, щоб і надалі сприяти вибору здорового способу життя.

За матеріалами МОЗ та ЦГЗ України

Продовжуючи користуватися цим сайтом, ви даєте згоду на використання файлів cookie .