Контраст
Шрифт
+380 (03) 126-47-31
+380 (03) 126-42-07
- Терапевтичне відділення.
+380 (03) 126-43-69
- Приймальна начальника установи.
[email protected]
Головна Новини
Нітрати та їх вплив на організм людини.
Назад
Нітрати та їх вплив на організм людини.
Нітрати та їх вплив на організм людини.
23.08.2024

У самому розпалі період споживання сезонних овочів та фруктів. Як, крім беззаперечної користі від них, не завдати собі шкоди.

Що таке нітрати і де вони містяться
Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.

Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.

На кількість нітратів в рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.

У чому небезпека?
Частина нітратів виводиться з організмів, але ось інша частина утворює шкідливі хімічні сполуки (нітрати перетворюються в нітрити), в результаті чого:
1.Погіршується насичення клітин киснем;
2.Відбуваються серйозні збої в обміні речовин;
3.Слабшає імунітет;
4.Відбувається дестабілізація нервової системи;
5.Знижується кількість вітамінів, що надходять в організм;
6.З`являються проблеми в шлунково-кишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою;
7.Утворюються нітрозаміни (найсильніші канцерогени).
При одноразовому вживанні продукту з великим вмістом нітратів істотної шкоди організму не буде. Але при регулярному вживанні таких продуктів відбувається перенасичення організму токсинами з усіма витікаючими наслідками.
Як мінімізувати шкоду нітратів на організм
Отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, але якщо ви все ж переймаєтесь з цього приводу, то ось кілька порад, що допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів та споживати їх менше:
Можна вживати менше овочів, фруктів та ягід з першого врожаю – нітратів в них все-таки може бути трохи більше. Тому ваша підозра, що не треба їсти перші кавуни – частково виправдана
Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів
Це зовсім не обов’язкова процедура, яка у більшості ситуацій буде невиправданою. Але у деяких випадках (наприклад, якщо ви знаєте про високий рівень нітратів у ґрунтових водах) від цих частин можна позбавитись перед споживанням. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків – шкірку, в огірків та редиски – відрізати хвостики та очистити від шкірки, в капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.
Готуйте овочі
Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80 %.
Не купуйте нітрат-тестери, бо вони не працюють!
Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й всі інші солі – фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірів може досягати мало не 1000 %. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.
І пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди – це невід’ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні – абсолютно не потрібно.
Санітарно-гігієнічною лабораторією Державної установи «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводиться визначення вмісту нітратів в плодово-овочевій продукції, включаючи кавуни та інші баштанні.

Продовжуючи користуватися цим сайтом, ви даєте згоду на використання файлів cookie .