Контраст
Шрифт
+380 (61) 225-60-13
+380 (61) 239-25-03
- Бутенко Вікторія (Реєстратура)
[email protected]
Головна Новини
Правила психологічної самодопомоги
Назад
Правила психологічної самодопомоги
Правила психологічної самодопомоги
08.11.2022

Шановні читачі нашої сторінки, Вас вітає Центр психіатричної допомоги та професійного психофізичного відбору.

Від початку війни ми залишилися на варті вашого психічного здоров’я і психологічного стану. І від 24 лютого, розуміючи відповідальність перед нашими пацієнтами, увесь колектив Центру прийняв рішення залишатись у Запоріжжі, і далі робити свою роботу.

Останні події потребують нагадати правила ПСИХОЛОГІЧНОЇ САМОДОПОМОГИ.

Працюючи в довготривалих стресових умовах, організм людини виснажується, а живучі в умовах сьогодення, виснаження відбувається з подвійною силою. Тому ми закликаємо кожного ПОПІКЛУЙТЕСЬ ПРО СЕБЕ.

Найголовніша задача ВІДНОВИТИСЯ між тривогами і подіями, дати собі можливість відновлення:

  1. Першочергове, базові потреби – сон, їжа (бажано збалансоване харчування), відпочинок. Багато хто будуть радити, «якщо ніч минула неспокійно – спіть вдень» - ми не згодні з цією точкою зору. Збиття добових ритмів, навпаки призводить до погіршення сну та з часом, ще більшого загострення стресового стану. Дотримуйтесь вашого звичайного графіку та гігієни сну.

  2. Використовуйте техніки розслаблення та заземлення (набір технік та дій, що заспокоюють вас в моменті: медитація, дихальні вправи, простий рахунок + обчислення простих математичних дій, кросворд).

  3. Обмежте кількість інформації, особливо негативних новин або постійний скролінг новин у месенджерах.

  4. Переключайте увагу від тривожних думок до дій, так можна отримати заряд стабільності, наприклад, через рутину, роботу, навчання, побутові справи.

  5. Звертайте увагу на ТІЛО, бо психічне навантаження виходить значною мірою через тіло. Виконуйте достатньо фізичних навантажень, фізичної активності (ходьба, розтяжка, масаж, турнік, біг, плавання, силові навантаження). Застереження, якщо ви маєте ЗЧМТ, виконання важких фізичних навантажень певний період часу протипоказано.

  6. Емоції – рушійна сила, дозволяйте собі ПРОЖИТИ всі емоції в моменті. Дайте собі проявити почуття, визнати і озвучити їх. Не стримуйте себе.

  7. СКЛАДІТЬ АЛГОРИТМ ДІЙ (краще 2-3). У разі загострення ситуації, що ми можемо зробити, щоб вберегти себе: тривожна валіза, евакуація, зв’язок з іншими людьми (чати, контакти). Делегуйте те, що можна делегувати. Ваше завдання – зберегти ментальне здоров’я по максимуму в тих умовах, де ви є.

І на останок, мрійте та будуйте плани на майбутнє, робіть собі приємності. Коли буде відбій тривоги, та мине небезпека, зробіть собі щось дуже бажане та приємне. Не дозволяйте війні стерти всі звичні для вас речі.

З турботою про Вас, Центр ПД та ППВ.

Продовжуючи користуватися цим сайтом, ви даєте згоду на використання файлів cookie .