Контраст
Шрифт
Головна Новини
СЕЗОН КАВУНІВ У РОЗПАЛІ: ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ
Назад
СЕЗОН КАВУНІВ У РОЗПАЛІ: ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ
СЕЗОН КАВУНІВ У РОЗПАЛІ: ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ
04.09.2023

Цю соковиту ягоду полюбляють багато людей, адже вона не лише смачна, але й корисна. Та обирати смугасті потрібно обережно, щоб не отруїтися.

Центр громадського здоров'я розповідає про корисні властивості кавунів та попереджає про небезпеку нітратів.

Корисні властивості кавуна 

Ці баштанні приблизно на 90% складаються з води, тому вважаються продуктом, який запобігає зневодненню організму. Крім того, кавун містить антиоксиданти:  

  • лікопен, каротиноїди, які зміцнюють здоров’я серця, зменшують ризик захворювання на рак та знижують рівень «поганого» холестерину, допомагають контролювати артеріальний тиск та діабет, покращують статеву функцію; 

  • холін потрібен мозку та нервовій системі для регулювання пам’яті, настрою, контролю м’язів, здоров’я клітин тощо);

  • та незамінну амінокислоту цитрулін, яка покращує стан судин і м’язів.

Також, що кавун – потужне джерело вітамінів А, C, К та важливих мінеральних елементів – міді, калію та магнію. А ще в кавунах є речовини, що відповідають за гострий зір, – лютеїн та зеаксантин. 

Крім того, ця ягода містить харчові волокна, що допомагають нормалізувати роботу кишечника, полегшують контроль цукру при діабеті, позитивно впливають на серцево-судинну систему.

Разом з тим, кавуни можуть містити нітрати. Це – солі азотної кислоти, які природньо містяться в рослинах, потрапляючи з грунту. У допустимих нормах нітрати безпечні.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини — 5 мг на 1 кг ваги. У полуниці, черешні та вишні, кавунах- норма нітратів становить 60 мг/кг. Деякі несумлінні фермери додають неконтрольовану кількість добрив у грунт, що призводить до накопичення нітратів в ягоді. 

Також підвищений рівень нітратів може міститись в недозрілих кавунах. Ягоди можуть накопичувати найбільше нітратів у незабарвленій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки, в самій шкірці та біля хвостика.

Найбільш чутливі до дії нітратів та нітритів – діти до 6 місяців. До зони ризику також потрапляють діти до 3-6 років та вагітні жінки.  Чутливі до нітратів й особи старшого віку, люди, які хворіють на анемію, люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, а також люди, які мають ослаблення організму, порушення обміну речовин та гормональних процесів.  

Як підвищення дози нітратів впливає на організм: 

  • спричиняє подразнення слизової оболонки травного тракту, викликаючи нудоту, блювання, біль у шлунку тощо;

  • знижує здатність гемоглобіну переносити кисень, призводячи до гіпоксії (кисневої недостатності);

  • сприяє розширенню судин і може істотно знизити тиск. 

При довгостроковому вживанні:

  • підвищує ризик розвитку раку;

  • знижує в організмі концентрацію йоду, що впливає на функціонування щитоподібної залози; 

  • погіршує засвоєння вітаміну С, призводячи до гіповітамінозу; 

  • стає причиною проблем під час вагітності у жінок, призводить до ускладнень з потенцією у чоловіків.

В яких випадках вживання кавунів може зашкодити? 

Причиною отруєння кавунами можуть стати бактеріальні збудники. Йдеться насамперед про надбиті, надрізані кавуни або ж придбані в місцях, де не дотримуються санітарно-гігієнічних норм. Тож дуже важливо ретельно помити ягоду під проточною водою перед споживанням й загалом не купувати її на стихійних ринках, біля трас. Розрізані кавуни зберігайте лише в холодильнику. 

Якщо у людини гіперкаліємія (надлишок калію в крові), варто обережно вживати смугасту ягоду, адже це може призвести до аритмії чи спазмів м’язів. 

У літрі кавунової м’якоті міститься  приблизно 60 грамів цукру, тож, щоб уникнути значного глікемічного навантаження на організм, пам’ятайте про міру в розмірі порцій та поєднуйте споживання цієї ягоди з іншою багатою на клітковину їжею

Вагітним жінкам не можна зловживати м’якоттю кавуна, адже це може призвести до надмірного навантаження на нирки. Людям із захворюваннями сечостатевої системи теж необхідно дозувати споживання цієї ягоди, особливо якщо ці хвороби ускладнені наявністю каменів у нирках, адже можна спровокувати їхнє відходження.

Продовжуючи користуватися цим сайтом, ви даєте згоду на використання файлів cookie .