Контраст
Шрифт
+380 (96) 335-13-42
- Реєстратура поліклініка
[email protected]
Головна Новини
Гострі кишкові інфекції
Назад
Гострі кишкові інфекції
14.05.2024

     Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
     Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
     Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
     Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.
     5 кроків до безпечнішої їжі
1. Підтримуйте чистоту:
•    мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
•    мийте руки після відвідування туалету;
•    вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
•    захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
•    відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
•    для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
•    зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
3. Ретельно готуйте їжу:
•    ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
•    доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
•    сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
•    ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
•    не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
•    зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
•    не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
•    використовуйте чисту або очищену воду;
•    обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
•    ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
•    не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
     Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.
     Джерело – сайт ЦГЗ МОЗ

Продовжуючи користуватися цим сайтом, ви даєте згоду на використання файлів cookie .