Бактеріологічне дослідження харчових продуктів громадського харчування ( визначення МАФАМ, БГКП, E.coli, протею, патогенних ентеробактерій, патогенного стафілококу)
Зметою дослідження мікробіологічного контролю безпеки продукції підприємств громадського харчування, профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь мікробної природи серед споживачів. Вміст та кількість патогенної мікрофлори в продуктах харчування є найважливішим показником їх якості. Вживання продуктів заражених мікроорганізмами та їх спорами, може негативно позначитись на житті та здоров'ї людини. Харчові продукти, як продукт переробки, найбільше піддаються критичним точкам зберігання та експлуатації, тому в обов'язковому порядку контролюються на показники безпечності - бактеріологічний контроль. Бактерії групи кишкової палички, патогенні ентеробактерії, патогенні стафілококи, бактерії роду протей відноситься до потенційно патогенних мікроорганізмів. Наявність в масі продукту, що нормується, цих мікроорганізмів вказує на незадовільні санітарні умови під час виготовлення та зберігання як сировони так і готової продукції , або вторинне інфікування (за рахунок обладнання, рук, носоглотки працівника, санітарного одягу та інше), що може призвести до кишкових захворювань та харчових отруєнь. Спираючись на результати бактеріологічного аналізу, можна об'єктивно судити про те, наскільки безпечна харчова продукція чи придатна для споживання.