Назад до новин

"Профілактика кишкових інфекцій"

Схожі матеріали
Зображення для новини "Профілактика кишкових інфекцій"
Зображення піктограми дати створення
20.06.2025

За даними Обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України в Чернігівській області за 5 місяців 2025 року на 8,12% зросла загальна захворюваність на гострі кишкові інфекції, порівняно з аналогічним періодом минулого року і становить 493 випадки. Кількість випадків сальмонельозу, порівняно з аналогічним періодом минулого року, збільшилася на 4 випадки.  Також цього року зафіксовано  2 випадки захворювання на ботулізм, один з яких смертельний.

Гострі кишкові інфекції – велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Найпоширеніші - дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротовірусна та ентеровірусні інфекції. 

Джерелом інфекції є хвора людина.

В організм збудники потрапляють  із зараженою їжею, водою, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Чинники передачі: вода, неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди та молочна продукція, що купується на ринках, в тому числі стихійних, зберігається без належних температурних умов. При сальмонельозі - сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м’ясо птиці, приготоване з порушенням термічних вимог.

Захворювання починається з погіршення самопочуття, підвищення температури тіла, з’являються нудота, блювання, діарея, біль в області живота.

Правила профілактики:

  • вибирайте безпечні харчові продукти (перевіряйте термін придатності, правильність зберігання);
  • місце приготування та вживання їжі тримайте в чистоті;
  • часто мийте руки в процесі приготування страв; 
  • перед вживанням їжі мийте руки з милом;
  • вживайте їжу відразу після приготування (зберігайте страви без холоду не більше 2-х годин після приготування);
  • заздалегідь приготовану їжу перед вживанням ретельно підігрівайте (температура в товщі їжі повинна бути не менше 700С);
  • зберігайте їжу та продукти захищеними від мух, комах, гризунів, ведіть боротьбу з ними;
  • для пиття та приготування їжі використовуйте воду тільки з перевірених централізованих джерел або питну бутильовану;
  • для купання  користуйтесь лише офіційно дозволеними пляжами.

 

Ботулізм - гостре токсичне інфекційне захворювання, яке викликає токсин бактерії клостридії ботуліну, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма хвороби може призвести до смерті.

    Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання забруднених клостридіями фруктів, овочів, неправильно консервованих продуктів, риби.

Симптоми ботулізму зазвичай з'являються поступово, без різких підйомів температури, тому хворі не розуміють серйозності захворювання. Одна з найперших ознак ботулізму порушення зору – турбує «туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів. Одночасно виникають: сухість у роті, стає важко говорити, голос стихає або пропадає, з’являються розлади ковтання. Можуть бути короткочасні ознаки ураження травної системи: нудота, блювання, пронос. 

Щоб вберегтися від ботулізму:

- ретельне дотримуйтесь технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса, якісно вимивайте залишки піску, землі;

- не вживайте в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована;

- не купуйте у приватних осіб в’ялену, копчену, солону та консервовану рибу приготовлену в домашніх умовах;

- уникайте споживання продуктів, якщо є сумніви у їх якості.

За найменшої підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!

Зображення для новини «Забіг за двох»
«Забіг за двох»
Зображення піктограми дати створення
22.09.2024
Детальніше
Зображення для новини До Всесвітнього дня безпеки пацієнтів
До Всесвітнього дня безпеки пацієнтів
Зображення піктограми дати створення
23.09.2024
Детальніше
Зображення для новини ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МИТТЯ РУК
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МИТТЯ РУК
Зображення піктограми дати створення
15.10.2024
Детальніше
Продовжуючи користуватися цим сайтом, ви даєте згоду на використання файлів cookie .