Отруєння грибами: профілактика і перша допомога

Щороку сотні людей потрапляють до лікарень або навіть гинуть, через отруєння грибами. Гриб, яким труяться найчастіше — бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками. Та не лише бліда поганка становить небезпеку. Із 2000 видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.
Прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами:
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від їх споживання.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
- Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевіряйте гриби, усі сумнівні слід викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Не рекомендовано вживати гриби, навіть якщо ви впевнені у їх якості і безпеці:
- жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
- дітям до 12 років;
- людям літнього віку.
Симптоми отруєння грибами:
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.
Основні ознаками отруєння грибами:
- нудота, блювання;
- різкий біль в животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас з’вився хоча б один із цих симптомів - негайно зверніться за медичною допомогою!
Терміново телефонуйте «103».
2. Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).
3. До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму.
4. Пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
5. Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
6. Ніколи не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно.
7. Обов’язково зберігайте залишки грибів або грибних страв, тому що їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.


