Aмілаза - одна зі складових соку підшлункової залози, секретується в клітинах ацинуса підшлункової залози,при попаданні в дванадцятипалу кишку бере участь у перетравлюванні крохмалю. Хоча амілаза і є чутливим аналізом по відношенню до патології підшлункової залози, вона неспецифічна, оскільки секреція амілази відбувається ще в слинних залозах. Високі значення амілази: Пошкодження клітин ацинуса підшлункової залози (панкреатит) Обструкція протоки підшлункової залози (пухлина підшлункової залози, камінь в загальному жовчному протоці). Підвищення рівня свідчить про: панкреатит, непрохідність кишківника, паротит, перфорацію, перитоніт, ниркову недостатність, вірусні інфекції, діабетичний кетоацидоз.Зниження рівня притаманне для: ураження печінки, недостатність підшлункової залози, муковісцидоз. Норма 20- 90 Од / л.
Меню