Коли мова йде про фрукти для пацієнтів з діабетом, визначальним фактором вибору стає їх глікемічний індекс (ГІ).
Фрукти для діабетиків – продукт неоднозначно корисний через вміст в них фруктози. Фруктоза є формою натурального цукру, і якщо її вживати занадто багато, це може підняти рівень цукру в крові, чого хворим на діабет якраз потрібно уникати.
Проте, зробивши правильний вибір, навіть діабетики можуть дозволити собі їсти фрукти. За даними, деякі дари природи відрізняються низьким глікемічним показником, і тому можуть бути дозволені (в певній кількості) при діабеті.
Персик. Глікемічний індекс одного середнього персика становить близько 42, що не зашкодить рівню цукру та інсуліну. До того ж плоди персиків багаті корисними для здоров’я поживними речовинами, такими як калій, клітковина, вітаміни А і С, їх вживання дозволяє залишатися ситим протягом тривалого часу.
Вишня. Показник її ГІ дуже низький-всього 20: це означає, що вишня не викликає швидкого підвищення рівня цукру в крові. Інші її переваги-велика кількість антиоксидантів, вітаміну С і клітковини, які знижують метаболізм цукру і рятують від його стрибків у крові.
Слива. Крім клітковини і антиоксидантів, вона містить 15 різних вітамінами і мінералів. Глікемічний індекс цього фрукта-40.
Апельсин. Один апельсин має відносно низький глікемічний індекс (близько 40-43) і, завдяки клітковині, повільно перетравлюється – це забезпечує лише поступове підвищення рівня глюкози в крові.
Яблука. Їх несолодкі сорти також володіють невисокою глікемічним навантаженням і підходять діабетикам. Крім того, яблука містять пристойну кількість необхідних вітамінів і мінералів, а також велику кількість клітковини, яка перешкоджає швидкому засвоєнню цукру.