Гострі кишкові інфекції – велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Найпоширеніші - дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротовірусна та ентеровірусні інфекції.
В організм збудники потрапляють разом з їжею, водою, брудними руками, з неякісно промитих овочів, зелені, фруктів, ягід, молочної продукції, м’яса тощо. При сальмонельозі – з сирих або недостатньо термічно оброблених яєць, м’яса птиці тощо.
Основні симптоми: підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея, біль у животі.
Правила профілактики:
- мийте руки перед та в процесі приготування страв, перед вживанням їжі
- мийте руки після відвідування туалету
- тримайте завжди в чистоті місце приготування та вживання їжі
- уважно вибирайте харчові продукти (термін придатності, правильність зберігання, незнайомі гриби, ягоди тощо)
- ретельно готуйте їжу – багато сирих продуктів (м’ясо, молоко, яйця, морепродукти) часто забруднені мікробами, що гинуть при t не нижче 700
- вживайте їжу одразу після приготування (зберігайте виготовлену страву без холоду не більше 2-х годин після приготування)
- заздалегідь приготовлену їжу перед вживанням ретельно підігрівайте (температура в товщі їжі повинна бути не менше 700)
- не допускайте до кухні, їжі мух, комах, гризунів, ведіть боротьбу з ними
- для пиття та приготування їжі використовуйте воду тільки з перевірених централізованих джерел або питну бутильовану
- для купання користуйтесь лише офіційно дозволеними пляжами
Ботулізм - гостре токсичне інфекційне захворювання, яке викликає токсин бактерії клостридії ботуліну, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма хвороби може призвести до смерті.
Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання забруднених клостридіями фруктів, овочів, риби, неправильно консервованих продуктів. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви. Найчастіше збудник ботулізму буває в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру.
В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в'яленої риби.
Профілактика ботулізму:
- ретельне дотримуватись технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса, якісно вимивати залишки піску, землі
- не вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована, збіг термін придатності
- перед вживанням консерви прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин
- не варто купувати у приватних осіб в’ялену, копчену, солону та консервовану рибу приготовлену в домашніх умовах.
Відділ інфекційного контролю ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області»