Контраст
Шрифт
+380 (46) 225-39-39
+380 (46) 225-68-12
- Реєстратура
[email protected]
Головна Новини
Обережно - кліщі!
Назад
Обережно - кліщі!
10.05.2024

Що робити при укусі кліща

 Велике значення для профілактики зараження відіграє правильне видалення кліща для зменшення ризику інфікування у разі роздавлювання паразита та впливу його рідини, тому при укусі кліща необхідно: 

1. Звернутись до найближчого лікувального закладу (лікарня, поліклініка, травмпункт тощо) для надання кваліфікованої медичної допомоги фахівцем (лікарем-хірургом).

2. При відсутності такої можливості видалення провести самостійно наступними способами: 

а) необхідно обережно захопити кліща тупим пінцетом або пальцями обгорнутими марлею ближче до хоботка  та потягти перпендикулярно до шкіри, розхитуючи при цьому його за годинниковою стрілкою або в різні сторони, поки він не відчепиться від шкіри;

б) перев'язати голівку кліща вузлом міцної нитки якомога ближче до шкіри, потім кінці нитки тягнути вгору і в боки, відокремлюючи його від шкіри;

в) можна використати спеціальній пристрій для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках («кліщосмик») – притиснути його до шкіри, підсунути під кліща, акуратно розхитати з боку в бік (адже хоботок надійно «зацементовано» в ранці слиною тварини), а тоді повільно викрутити у будь-який зручний для вас бік.

3. Якщо хоботок або голівка залишилися (на шкірі наявна чорна цяточка), їх видаляють стерильною голкою. 

4. Після видалення, місце присмоктування кліща необхідно протерти антисептичним засобом та ретельно помити руки.

5. Видаленого кліща краще спалити!

Необхідно пам’ятати, що не можна:

- прикладати до місця укусу різні компреси (спирт, олію тощо);

- припікати кліща на шкірі;

- тиснути кліща пальцями; 

- брати кліща голими пальцями.

У будь-якому випадку, після укусу кліща необхідно звернутись в ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області» або до сімейного лікаря для встановлення нагляду та призначення екстреної профілактики антибіотиками.

Самостійно слідкувати за своїм самопочуттям, перевіряти температуру, оглядати шкіру. В разі появи почервоніння на місті укусу, терміново звернутися в ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області» або до сімейного лікаря, незалежно від самопочуття. Своєчасна терапія антибіотиками може попередити розвиток захворювання та ускладнення.

Продовжуючи користуватися цим сайтом, ви даєте згоду на використання файлів cookie .