Білірубін загальний. Білірубін-продукти розпаду гемоглобіну слабкорозчинний у воді, тому у вільному вигляді не міститься у плазмі крові. Вміст загального білірубіну підвищується при закупорці внутрішньо-та зовнішньо печінкових жовчних протоків, при ушкодженнях клітин печінки, при фізіологічній жовтяниці у новонароджених в наслідок підвищеного післяпологового руйнування еритроцитів і недорозвинутій системі ферментів метаболізму білірубіну. Норми: 5-21 мкмоль/л. Білірубін прямий. Білірубін – продукт розпаду гемоглобіну, слабкорозчинний у воді, тому у вільному вигляді не міститься у плазмі крові. Для транспортування крові від селезінки до печінки від утворює комплекс із альбуміном, що має назву некон’югований (непрямий) білірубін. У печінці відбувається кон’югація білірубіну з глюкороновою кислотою з утворенням прямого (кон’югованого) білірубіну, який у свою чергу екстретується у жовчні протоки. Вміст прямого білірубіну підвищується при закупорці внутрішньо-та зовнішньо печінкових жовчних протоків, при ушкодженнях клітин печінки (насамперед при пізніх стадіях захворювання) і при холестазі. Норми: 2,2-5,1 мкмоль/л. Забір робиться на голодний шлунок. Напередодні здачі аналізу за 8-12 годин не вживати алкоголь, солодку та жирну їжу.
Меню