Феритин – це кульовий білок, який може зберігати близько 2250 іонів заліза. Він синтезується в печінці, селезінці та багатьох тканинах організму. Вимірювані рівні феритину мають пряму кореляцію із загальною кількістю заліза, що зберігається в організмі. Якщо феритин високий, надлишок заліза виводиться з калом. Якщо феритин низький, існує ризик нестачі заліза, який рано чи пізно може призвести до анемії. При анемії, феритин сироватки є найбільш чутливим лабораторним тестом на залізодефіцитну анемію. На відміну від цього, рівень феритину в сироватці крові є нормальним або підвищеним при анемії, пов’язаний з хронічним захворюванням. Підвищені рівні феритину в сироватці спостерігалися при гострих та хронічних захворюваннях печінки та лімфоїдних злоякісних пухлинах (лейкемія та лімфоми Ходжкіна). Високий рівень також асоціюється з підвищеним ризиком інфаркту міокарду у чоловіків. Рівень заліза в нормі у жінок перед менопаузою знаходиться в діапазоні від 6 до 180 нг/мл; після менопаузи – від 8 до 350 нг/мл. Норми: 0,3-4,0 мМО/л. У чоловіків – від 20 до 400 нг/мл. Забір робиться на голодний шлунок. Напередодні здачі аналізу за 8-12 годин не вживати алкоголь, солодку та жирну їжу.
Меню